Her Tebessüm Bir ZAFER'dir. Yerelden Ulusala, Ulusaldan Küresele


İmalat Sanayisindeki KOBİ’lerin Rekabet Gücünün Artırılması Finansman Desteği Programı (KOBİFİN)

KOBİFİN

Adı

İmalat Sanayisindeki KOBİ’lerin Rekabet Gücünün Artırılması Finansman Desteği Programı

Kısaltması

KOBİFİN

Türü

Finansman Desteği Programı

İlan Tarihi

24.12.2021 08:00

Son Başvuru Tarihi

KAYS

18.03.2022 18:00

Taahhütname Teslimi

13.03.2022 23:59

Referans Numarası

TR33/21/KOBİFİN

Amaç

TR33 Bölgesi’nde imalat sanayisinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin COVID-19 sonrası toparlanma sürecinin desteklenmesi ve rekabet gücünün artırılması

Öncelikler

Projenin aşağıdaki önceliklerden sadece 1 (bir) tanesi ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir.

1) Stratejik tematik sektörlerde (otomotiv yan sanayi, savunma sanayi ve teknik tekstil) ya da bu sektörlere doğrudan mamul / yarı mamul girdisi sağlayan imalat sanayisi sektörlerinde;

 1.1) Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi;

 1.2) Ürün ya da üretim süreci yenilikleri yapılması;

2)BİGEM imalat sanayisi sektörlerinde (C10 Gıda, C13 Tekstil, C15 Deri, C22 Kauçuk ve Plastik, C23 Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünler, C25 Fabrikasyon Metal Ürünler, C27 Elektrikli Teçhizat, C31 Mobilya)

 2.1) Yeni yatırımların hayata geçirilmesi;

 2.2) Kaynak verimliliği sağlamak amaçlı modernizasyon yatırımlarının yapılması;

ÖNEMLİ: Önceliklere ilişkin açıklamalar 2.1.3.3 Proje Konuları bölümünde yer almaktadır.

Program Bütçesi

Program kapsamında oluşacak finansman (kar payı) giderlerinin karşılanması için tahsis edilen toplam mali kaynak tutarı 10.000.000 TL (On Milyon Türk Lirası) 'dir.

Destek Miktarı

Destek limitleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

 

Öncelik 1

Öncelik 2

Asgari Bütçe

500.000 TL

250.000 TL

Azami Bütçe

2.000.000 TL

1.000.000 TL

Program kapsamında, Ajans ile Aracı Kuruluş arasında yapılan protokolde belirlenen oran üzerinden başarılı bulunan projelerin kar payı giderleri hesaplanacak ve bu giderler Ajans tarafından karşılanacaktır. Bu program kapsamında Katma Değer Vergisi (KDV) uygun maliyettir. KDV’nin proje bütçesinden karşılanabilmesi için proje kapsamındaki mal, malzeme, ekipman, hizmet vb. alımların KDV dahil maliyetleri ile birlikte bütçeye yazılması gerekmekte olup aksi durumda KDV uygun maliyet olarak değerlendirilmeyecektir.

  • Program kapsamında sadece KOBİ'ler uygun başvuru sahibi olarak tanımlanmıştır.
  • Bu program kapsamında sunulacak projelerde ortak ve iştirakçi yer almayacaktır.

Programa sunulacak projeler için son başvuru zamanları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Başvuru Süreci

Son Başvuru Zamanı

Projenin KAYS Girişi ve Onayı

13.03.2022 | 23:59

Taahhütnamenin e-İmzası / Teslimi

18.03.2022 | 18:00

Başvurular, KAYS üzerinden yapılır. Her başvuru KAYS üzerinden üretilen taahhütnamenin imzalanması ile tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması esastır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanmadığı hallerde, taahhütname başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak elden veya posta yolu ile son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde Ajansa teslim edilir. Zamanında yapılmayan proje başvuruları için mazeret kabul edilmez ve bu projeler değerlendirmeye alınmadan reddedilir.

Proje, KAYS üzerinden hazırlanmalı ve onaylanmalıdır. KAYS tarafından oluşturulacak taahhütname e-imzalanmalı ya da taahhütnamenin ıslak imzalı hali Ajansa sunulmalıdır. Proje teslimi kapsamındaki tüm iş ve işlemler bu rehberde belirtilen süre dâhilinde gerçekleştirilmelidir.

 

Proje başvurusuna ilişkin ayrıntılı açıklama başvuru rehberinin 47. sayfasında yer almaktadır.

KAYS İÇİN TIKLAYINIZ

KOBİFİN Bilgilendirme Toplantısı sunum videosunu buradan izleyebilirsiniz.  

KOBİFİN Eğitim Toplantısı sunum videosunu buradan izleyebilirsiniz. 

 

 

Sorularınızı, program adını ve referans numarasını açık bir şekilde belirterek, e-posta ile Program Yönetimi Birimine (PYB) gönderebilirsiniz. Soruların yanıtları, soruların Ajansa ulaşma tarihinden sonra en geç 10 (on) gün içerisinde Ajans internet sitesinde yer alan Sıkça Sorulan Sorular Listesi’ne (SSSL) eklenecektir. Soruyu soran kişiye ayrıca yazılı veya sözlü olarak geri bildirimde bulunulmayacaktır. Lütfen soru sormadan önce başvuru rehberini, Ajans internet sitesi üzerinden paylaşılacak olan ilgili dokümanları ve SSSL’deki soruları ve cevaplarını inceleyiniz. Tüm adaylara eşit davranılacak ve bir başvuru sahibine sağlanan bilgi SSSL veya teknik yardım masaları aracılığıyla diğer başvuru sahiplerine de duyurulacaktır. Tüm resmi açıklamalar ve talep edilen bilgi Ajans tarafından sağlanacaktır. SSSL ve başvuru rehberinde yer almayan hiçbir bilgi, başvuru sahibi ve Ajans için bağlayıcı değildir.


Tüm adaylara eşit davranılacak ve bir başvuru sahibine sağlanan bilgi SSSL veya teknik yardım masaları aracılığıyla diğer başvuru sahiplerine de duyurulacaktır. Tüm resmi açıklamalar ve talep edilen bilgi Ajans tarafından sağlanacaktır. SSSL ve başvuru rehberinde yer almayan hiçbir bilgi, başvuru sahibi ve Ajans için bağlayıcı değildir.

 

İlgili Ajans Birimi

Tel No

E-Posta

Web

Program Yönetimi Birimi (PYB)

(274) 271 77 61

(274) 271 77 62

pyb@zafer.gov.tr

pyb@zafer.org.tr

http://www.zafer.gov.tr

 

Soru

Proje başvurusunu gerçekleştirdiğimiz süreçte 2021 yılının mali verileri çıkmamış olursa nasıl bir yol izlenebilir?;

Cevap

Proje başvurusu yapılırken mali verilerin Ajansa sunulması zorunludur. Başvuru sırasında Ajansa 2019 ve 2020 yıllarına ait vergi dairesince onaylanmış gelir tablosu ve bilançosu / işletme hesap özeti, yeni işletmeler için ara dönem onaylı bilanço veya hesap özeti, şahıs işletmesi ise gelir vergisi beyannamesi vb. sunulması yeterli olacaktır. 2021 yılında kurulan işletmeler bilanço, gelir tablosu, mizan gibi mali tabloları YMM veya SMMM onaylı sunabilir. Aracı kuruluşa (Vakıf Katılım Bankası A.Ş.) sunulacak olan mali veriler ile ilgili olarak ise 2021 yılı mali verilerinin çıkmamış olması durumunda 3. dönem (Eylül ayı sonu) itibarıyla geçerli olan mali veriler (geçici vergi beyannamesi, detay mizan ve tahakkuk fişi) Banka tarafından talep edilmektedir. Bankaya sunulacak belgeler ile ilgili olarak Banka ile iletişime geçilmesi faydalı olacaktır.

2

Soru

Bölge dışında bir ildeki Vakıf Katılım Bankası A.Ş. şubesinde mevcut olan hesabımız ile işlem yapabilir miyiz?

Cevap

Vakıf Katılım Bankası A.Ş. nezdindeki tüm işlemler Afyonkarahisar ya da Manisa şubeleri üzerinden gerçekleştirilmelidir. Banka tarafından başka bir ildeki şubeye kayıtlı hesabın devir işleminin yapılabileceği beyan edilmiştir. Bu hususla ilgili olarak Banka ile iletişime geçilmesi önem arz etmektedir.

3

Soru

Portföy uzmanlarının bilgileri paylaşılabilir mi?

Cevap

Vakıf Katılım Bankası A.Ş. Afyonkarahisar Şubesi portföy uzmanlarının bilgileri aşağıdaki şekildedir:

Emrah Sekman; Ticari,100 Milyon TL üzeri Ciro Kriteri
emrah.sekman@vakifkatilim.com.tr, 05322630022

Selim Damar; Kobi, 10 Milyon TL - 100 Milyon TL Ciro Kriteri
selim.damar@vakifkatilim.com.tr , 05079339459

Hüseyin Gürbüz; Perakende, 0 - 10 Milyon TL Ciro Kriteri
huseyin.gurbuz@vakifkatilim.com.tr, 05393014313

Abdullah Çelen; Perakende, 0 - 10 Milyon TL Ciro Kriteri
abdullah.celen@vakifkatilim.com.tr, 05345098095
 

4

Soru

Yatırım teşvik belgesi kullanımına yönelik bir engel bulunmakta mıdır?

Cevap

15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında desteklenen yatırımlarla ilgili olarak ilgili söz konusu Karar’ın 29. maddesindeki sınırlamalara uymak kaydıyla KOBİFİN’e de başvuruda bulunulabilir.

5

Soru

Proje kapsamında tüm imalat sanayi sektörlerinden başvuru yapılabilir mi yoksa sadece program önceliklerinde sayılan sektörlerden mi başvuru yapılabilecektir?

Cevap

1. öncelik kapsamında otomotiv yan sanayi, savunma sanayi ve tekstil sektörlerinde ya da bu sektörlere doğrudan mamul / yarı mamul girdisi sağlayan imalat sanayisi sektörlerindeki projeler; 2. öncelik kapsamında ise BİGEM imalat sanayisi sektörlerindeki (C10 Gıda, C13 Tekstil, C15 Deri, C22 Kauçuk ve Plastik, C23 Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünler, C25 Fabrikasyon Metal Ürünler, C27 Elektrikli Teçhizat, C31 Mobilya) projeler desteklenecektir.

6

Soru

KDV’nin uygun maliyet olacağı belirtilmektedir. Bu kapsamda KDV giderine karşılık kullanılan kredinin desteklenmesi mi yoksa proje kapsamında KDV muafiyet belgesi alınarak yatırımın tamamen KDV’den muaf olacağı mı kastedilmektedir?

Cevap

Proje kapsamında talep edilen makine-ekipmanın KDV dahil hazırlanacak proje bütçesi üzerinden hesaplanacak kar payı tutarı Ajans tarafından karşılanacaktır.

7

Soru

Aynı binada 2 ayrı ekibiz. 1 kısım plastik enjeksiyon diğer kısım kalıp imalatı fakat aynı bünyedeyiz ve aynı işverene bağlıyız. Personel sayıları kısmında toplam mı yazacağız?

Cevap

Başvuru sahibi olan işletmenin toplam personel sayısı yazılmalıdır.

8

Soru

Her makina için ayrı kredi mi çekilmesi gerekiyor?

Cevap

Proje bütçesi bir bütün olarak hazırlanmalı ve kredi başvurusu toplam bütçe için yapılmalıdır.

9

Soru

Proje başarılı bulunursa sözleşme aşamasında teminat mektubu alınması gerekli midir?

Cevap

KOBİFİN kapsamında teminat mektubu talep edilmemektedir.

10

Soru

Taahhütnameyi imzalayan kişi ile temsil ve ilzama yetkili kişi aynı mı olmalıdır?

Cevap

Taahhütname başvuru sahibinin yetkili/yasal temsilcisi yani başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişi tarafından imzalanmalıdır.

11

Soru

Leasing (finansal kiralama) yapabiliyor muyuz?

Cevap

Projeler kapsamında leasing yapılamamaktadır. Leasing maliyetleri Kalkınma Ajansı projelerinde uygun olmayan (desteklenemeyecek) maliyetler kapsamındadır.

12

Soru

Bankaya başvurmak için son tarih var mıdır? Kredi durumu için bankaya ne zaman başvurmalıyız?

Cevap

Bankaya başvurunuzu hemen başlatabilirsiniz. Proje başvurunuzu tamamlarken destekleyici belgeler arasında Kredi Uygunluk Belgesi'ni ya da bu belge henüz çıkmadıysa kredi uygunluk başvurusunda bulunduğuna dair belgeyi KAYS'a yüklemelisiniz. Proje başvurunuzu tamamladıktan sonra başvuru belgeleri arasında, imzalı ve kaşeli kredi uygunluk belgesi bulunmayan veya kredi talebi henüz sonuçlandırılmamış başvurular için projenin teslim tarihine kadar Aracı Kuruluşa kredi uygunluk başvurusunda bulunduğunu belgeleyemeyen başvuru sahiplerinin başvuruları, ön inceleme aşamasında reddedilecektir. Kredi uygunluk yazısı yerine ilgili aracı kuruluştan verilen “Kredi Uygunluk Başvuru Yazısı” ile Ajansa başvuran başvuru sahiplerinin kredi uygunluk talepleri, uygulama protokollerinde belirtilen süre içerisinde sonuçlandırılarak kredi talebi uygun görülenler Ajansa bildirilir. Kredi uygunluk talepleri olumsuz sonuçlanan başvurular, teknik değerlendirme sürecine alınmaz ve reddedilir.

13

Soru

Proje girişini yapan personel işten ayrılırsa ne yapılmalıdır?

Cevap

Proje girişini yapan personel işten ayrılırsa Ajansımıza resmi yazı ile başvuru yaparak KAYS platformunda yer alan projenizin başka bir KAYS kullanıcısının üzerine aktarılmasını talep edebilirsiniz.

14

Soru

Proje kapsamında hammadde alımı yapabiliyor muyuz?

Cevap

Proje bütçesinin % 5’ini aşmayacak şekilde ve yalnızca sınırlı deneme üretimi için kullanılan hammadde maliyetleri uygun maliyet kapsamındadır.